Zinedine Zidane

KOKO NIMI Zinedine Yazid Zidane

SYNTYNYT 23. kesäkuuta 1972

PIKKUUS 1,85 m (6 jalkaa 1 tuumaa)

KANSALLISUUS Ranskan

ROOLI Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

SUHTEET Véronique Fernández (puoliso)

TIETOJA

Zinedine Yazid Zidane, joka tunnetaan myös nimellä “Zizou”, on entinen ranskalainen ammattilaisjalkapalloilija, joka pelasi mm. hyökkäävä keskikenttäpelaaja Ranskan juniorijoukkueissa ja lopulta ydinmaajoukkueessa erittäin pitkän ajan. Hän pelasi myös seuroissa, kuten Cannesissa, Bordeaux’ssa, Juventuksessa ja Real Madridissa, ja toi laakerit kullekin niistä. Hänen tyylikkyytensä, nopeutensa ja poikkeuksellinen pallonhallintansa tekivät hänestä luultavasti aikansa parhaan. Hänet palkitaan Ranskan hallituksen myöntämällä kunnialegioonalla ja Algerian hallituksen kansallisella ansiomerkkillä hänen merkittävästä urastaan.

Tausta

23. kesäkuuta 1972 syntynyt Zidane on algerialaistaustainen. mutta varttui Marseillessa, Ranskassa. Hän aloitti pelaamisen paikallisessa seurassa, US Saint Henrissä, yhdeksänvuotiaana. Vuonna 1983 hän vaihtoi toiseen klubiin, SO Septemes-les-Vallonsiin, ja vietti kolme vuotta nuorten kokoonpanossa. Sitten Cannesin nuorisoakatemia valitsi hänet vielä kolmeksi vuodeksi.

Vanhin ura

Vuonna 1989 Zizou ansaitsi ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Cannesissa ja debytoi Ranskassa. divisioonaottelu Nantesia vastaan. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan Cannesissa seura varmisti kaikkien aikojen ensimmäisen eurooppalaisen jalkapallopaikkansa karsiutumalla UEFA Cupiin sijoittuessaan neljänneksi liigassa. Hän pelasi seurassa 61 ottelua kolmen ensimmäisen kauden aikana ja teki kuusi maalia.

Vuonna 1992 Zidane tuli osaksi Bordeaux’ta, ja siellä hän alkoi saavuttaa kansainvälistä tunnustusta. Jotkut hänen hurmioituneista hetkistä seurassa olivat vuoden 1995 Intertoto Cupin voittaminen Karlsruhen voittamisen jälkeen ja toiseksi sijoittuminen Bayern Müncheniä vastaan UEFA Cupissa 1995–1996. Hän pelasi 139 ottelua Bordeaux’ssa ja teki 28 maalia.

Vuonna 1996 silloinen nykyinen UEFA:n mestari Juventus allekirjoitti Zidanen viideksi vuodeksi. Zidanen vaikutus italialaisessa seurassa oli välitön, sillä hän oli usein tärkeä osa vuoden 1996 Serie A:n mestaruudesta ja Intercontinental Cupista 1996. Hän teki maalin seitsemän kertaa 32 ottelussa ja seura säilytti Serie A:n tittelinsä myös seuraavalla kaudella. Hän pelasi kaudellaan 151 ottelua ja teki 24 maalia. Hänet valittiin kahdesti Serie A:n vuoden ulkomaiseksi jalkapalloilijaksi.

Vuonna 2001 Zidane liittyi Real Madridiin nelivuotisella sopimuksella 150 miljardin Italian liiran maailmanennätyskentällä. Ensimmäisellä kaudellaan Zidane teki erittäin kuuluisan ottelun voiton lentopallon Bayer Leverkusenia vastaan vuoden 2002 UEFA:n Mestarien liigan finaalissa. Kunniamatka jatkui seuraavalla kaudella, kun Madrid voitti La-Ligan 2003.

Vuonna 2004 hänet julistettiin UEFA:n historian parhaaksi eurooppalaiseksi jalkapalloilijaksi. Vuonna 2006 hän teki neitsyt hattutempun Sevillaa vastaan ja päätti kauden toiseksi parhaana maalintekijänä vasta Ronaldon jälkeen.

Kansainvälinen ura

Zidane aloitti kansainvälisen uransa. vuonna 1988 Ranskan U17-maajoukkueessa. Hän oli tuottelias ja teki yhden maalin neljässä pelatussa ottelussa. Hän jatkoi pelaamista nuorten maajoukkueissa vuoteen 1994 asti ja ansaitsi ensimmäisen jalkapallomaajoukkueensa 17. elokuuta 1994 ystävyysottelussa Tšekkiä vastaan. Hän teki kaksi maalia 2-2-tasapelissä debyyttiottelussaan.

Zidane oli poikkeuksellinen alkuajoistaan lähtien. Hän teki maalin sekä rangaistuspotkukilpailussa neljännesvälierissä että välierissä vuoden 1996 Euro Cupissa. Hänestä tuli kuitenkin juhlittu kansallissankari vasta kahden maalin jälkeen 3-2-voitossa vuoden 1998 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa silloista mestaria Brasiliaa vastaan. Hänellä oli äärimmäinen panos Ranskan voittoon vuoden 2000 Euro Cupissa, ja hänet valittiin turnauksen pelaajaksi. Zidane oli myös Ranskan selkäranka jalkapallon MM-kisoissa 2002, 2006 ja EM-kisoissa 2004.

Eläkkeelle jääminen

Hän pelasi uransa viimeisen ammattilaistehtävän Real Madridissa vuonna 2006 Villarrealia vastaan. Hän teki jäähyväisottelussaan maalin 3-3-tasapelissä. Hänen viimeinen kansainvälinen ottelunsa oli FIFA 2006 World Cupin finaali. Hän teki maalin ottelun 7. minuutilla ja asetti Ranskan johtoasemaan. Hänet kuitenkin rangaistiin punaisella kortilla hänen pahamaineisesta pääniskusta Marco Materazzille, ja Ranska hävisi Italialle rangaistuspotkukilpailussa 5-3.

Eläkkeelle jäämisen jälkeinen

Kesäkuussa 2014 Zidane hänet valittiin Real Madridin B-joukkueen Real Madrid Castillan valmentajaksi kahdeksi vuodeksi.

Vuonna 2016 hänelle myönnettiin intensiivisempi tehtävä Real Madridin johtamisesta. Hänen hallintonsa aikana Madrid teki uuden ennätyksen, 16 peräkkäistä La-Liga-voittoa. Hän johti joukkuetta myös 2016 ja 2017 UEFA-mestaruuskilpailuissa, 2016 FIFA Club World Cupissa ja 2017 UEFA Super Cup -voitossa. Hänet palkittiin FIFA:n parhaana miesten valmentajana vuonna 2017.