wayne Rooney

(Jalkapalloilija, jalkapallomanageri)

Syntymäpäivä: 24. lokakuuta 1985 (Skorpioni)
Syntymäpaikka: Croxteth, Liverpool, Englanti

Wayne Rooney on entinen englantilainen jalkapalloilija, jota pidetään yleisesti Englannin parhaana pelaajana. Hän toimii tällä hetkellä Englannin jalkapalloliigan Derby County Football Clubin managerina. Hän oli yksi maailman suosituimmista jalkapallopelaajista ja hänet on valittu “Englannin vuoden pelaajaksi” neljä kertaa. Hän teki 99 maalia paikallisessa juniorisarjan joukkueessa yhdeksänvuotiaana, mikä johti siihen, että “Everton Football Club” allekirjoitti sopimuksen hänen kanssaan. Hän teki ammattilaisdebyyttinsä “Evertonissa” vuonna 2002, ja hänestä tuli muutamassa viikossa kaikkien aikojen nuorin maalintekijä Valioliigan historiassa. Ennätys on nyt ylitetty. Vuonna 2004 hän allekirjoitti sopimuksen “Manchester Unitedin” kanssa ja saavutti suurta menestystä heidän kanssaan. Hänen uransa Manchester Unitedissa alkoi loistavalla tavalla; hän teki unohtumattoman hattutempun “Fenerbahcea” vastaan Mestarien liigassa. Kauden 2004–2005 loppuun mennessä Rooney oli kerännyt 17 maalia 43 ottelussa. Hän pelasi maajoukkueessaan MM-kisoissa 2006, 2010, 2014 ja 2018. Hän auttoi Manchester Unitedia voittamaan neljä Valioliigan mestaruutta viiden kauden aikana.

Pikatietoa

Tunnetaan myös nimellä: Wayne Mark Rooney
Ikä: 36 vuotta, 36 vuotta vanhat miehet
Perhe:
Puoliso/ex-: Coleen Rooney
>Isä: Thomas Wayne, Thomas Wayne Rooney
Äiti: Jeanette Marie Rooney
Sisarukset: Graham John
Lapset: Kai Wayne Rooney
Syntymämaa: Englanti
Korkeus: 5’9″ (175 cm), 5’9″ urokset
Kaupunki: Liverpool, Englanti

Lapsuus ja varhainen elämä

 • Wayne Rooney syntyi 24. lokakuuta 1985 Croxtethissa Englannissa Thomas Waynelle Rooney ja hänen vaimonsa Jeanette Marie. Hän on irlantilaista syntyperää. Hänellä on kaksi nuorempaa veljeä.
 • Hän kävi Our Ladyn ja St Swithinin peruskoulun ja meni myöhemmin “De La Salle Academyyn”. Lapsuudessaan hänestä tuli paikallisseuransa “Everton” kannattaja, jonka kanssa hän allekirjoitti sopimuksen vuonna 2002.

Ura

 • Hän teki debyyttinsä Manchester Unitedille kaudella 2004-2005 kotiottelussa Fenerbahcea vastaan UEFA Championship Leaguessa. Hän teki hattutempun 6-2-voitossa ja hänet kehuttiin sensaatiomaiseksi debyyttiksi.
 • Vuoden 2006 League Cupissa hän teki kahdesti maalin joukkueensa 4-0-voitossa Wigan Athleticia vastaan. finaalissa. Hänet valittiin ottelun mieheksi. Hän oli kerännyt 16 maalia 26:ssa Valioliigan ottelussa kaudella 2005-2006.
 • Hän ei alkanut hyvin kauden 2006-2007 alkupuoliskolla, mutta hänen muotonsa parani myöhemmin. . Hän teki hattutempun Bolton Wanderersiä vastaan, ja kauden loppuun mennessä hän oli tehnyt 14 liigamaaalia.
 • Kausella 2007–2008 Wayne Rooney jätti useita otteluita väliin loukkaantumisten vuoksi. Hän kuitenkin päätti kauden 18 maalilla ja osallistui joukkueensa voittoon Chelseasta ja auttoi Manchester Unitedia voittamaan Mestarien liigan.
 • Hänestä tuli jalkapallon historian nuorin pelaaja. liigassa pelattuaan 200 ottelua, kun hän pelasi Blackburn Roversia vastaan lokakuussa 2008. Vuonna 2009 hän teki kauden viimeisen liigamaalinsa Tottenhamia vastaan. Kaiken kaikkiaan hän teki 20 maalia kaudella 2008–2009.
 • Hän teki hattutempun – ensimmäisen kolmeen vuoteen – vierasottelussa Portsmouthia vastaan vuonna 2009. Vuonna 2010 hän teki neljä maalia. maalia joukkueensa voitossa Hull Citystä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän teki neljä maalia ottelussa. Rooney teki 100. “Premier League” -maalinsa voittaessaan Arsenalin 3-1 samalla kaudella.
 • Helmikuussa 2011 Manchester Cityä vastaan pelatussa ottelussa hän teki ylälentopallon, joka osoittautui olla voittomaali heidän 2-1-voittonsa. Muutaman viikon sisällä hän teki kolmannen maalinsa Wigan Athleticin 4-0-voitossa. Saman vuoden huhtikuussa hän teki kauden ensimmäisen hattutempun, kun hän voitti 4–2-vieraan West Ham Unitedin.
 • Kausella 2011–2012 Rooney ohjasi joukkueensa Voitti Arsenalin 8-2 hattutempulla. Hattutempun ensimmäinen maali oli myös hänen 150. maalinsa Manchester Unitedissa. Hän teki hattutempun myös seuraavassa pelissä; voitti Bolton Wanderersin vierasjoukkueessa 5–0.
 • Hän teki ensimmäisen maalinsa kaudella 2012–2013, kun hän voitti Stoke Cityn 4–2 liigassa. Joulukuussa 2012 hän teki kaksi maalia Readingia vastaan 4-3-voitossa. Tammikuussa 2013 hän teki kahdesti maalin 2-1-voitossa Southhamptonista.
 • Syyskuussa 2013 hän teki 200. maalinsa Manchester Unitedille, kun hän voitti 4-2 Bayer Leverkusenin. ‘ Seuraavan vuoden maaliskuussa hänestä tuli Manchester Unitedin kaikkien aikojen kolmas maalintekijä 212 maalilla.
 • Hänestä tuli seuran kapteeni Nemanja Vidićin erottua heinäkuussa 2014. hänestä tuli kolmanneksi paras “Premier League” maalintekijä. Kauden 2014–2015 hän teki 14 maalia 37 ottelussa.
 • Elokuussa 2015 hän teki hattutempun “Club Bruggea” vastaan, mikä katkaisi 878 minuutin maalittoman sarjansa. Hänen 500. ottelussaan Manchesterissa hänen joukkueensa kärsi kotitappion 2-1 Norwich Cityä vastaan.
 • Kapteenina hän johti joukkueensa voittoon FA Cupin finaalissa 2016 vastaan. ‘Kristalli palatsi.’ Tammikuun 17. päivänä 2017 hän pelasi entisen Manchester United -pelaajan Bobby Charltonin kanssa heidän kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi ja ohitti hänet lopulta 250. maalillaan seurassa.
 • Hän palasi poikaikään. Club ‘Everton’ vuonna 2017 kahden vuoden sopimuksella ja esiintyi virallisesti seurassa 1-0-voitossa MFK Ružomberokia vastaan. Hän teki ensimmäisen hattutemppunsa Evertonille 4-0-voitossa West Hamia vastaan.
 • Hän allekirjoitti kolmen ja puolen vuoden sopimuksen Major League Soccer -seuran kanssa. “DC United” ja teki debyyttinsä “Vancouver Whitecapsia” vastaan 3-1-voitolla. Hänet valittiin “Vuoden MSL:n pelaajaksi”, kiitos hänen vaikuttavasta suorituksestaan seurassa ja hänen uskomattomasta pelin voittosyötöstään ottelussa “Orlandoa” vastaan elokuussa 2018.
 • Kaksi vuotta jäljellä. sopimuksessaan Major League Soccer -seura DC Unitedin kanssa Wayne Rooney suostui palaamaan Englantiin liittyäkseen EFL Championship -joukkueeseen “Derby County”. Hänet nimitettiin joukkueen kapteeniksi, ja hän debytoi 2. tammikuuta 2020 auttaen joukkuettaan 2–1-voittoon ‘Barnsley’ta vastaan.
 • Vuonna 2021 hän vetäytyi kilpailijana ja hänestä tuli manageri. ‘Derby County’sta.

Palkinnot ja saavutukset

 • Hän voitti BBC:n vuoden nuorten urheilupersoonallisuuksien palkinnon vuonna 2002, koska häntä mainitsi monet lupaavimpia viime vuosina esiin tulleita englantilaisia jalkapallolahjakkuuksia.”
 • Hänet valittiin PFA:n vuoden nuoreksi pelaajaksi kahdeksi kaudeksi (2004–2005 ja 2005–2006). Professional Footballers’ Association myöntää tämän palkinnon vuosittain parhaalle 23-vuotiaalle pelaajalle.
 • Hänelle on myönnetty Englannin vuoden pelaaja -palkinto neljä kertaa (2008, 2009, 2014, ja 2015). “The Football Association” jakaa tämän palkinnon Englannin maajoukkueen erinomaisille esiintyjille.
 • Rooneyn loistava hattutemppu debyytissä on varmasti yksi hänen parhaista suorituksistaan. Ensimmäisessä esiintyessään Manchester Unitedissa hän teki kolme maalia Mestarien liigan ottelussa Fenerbahcea vastaan vuonna 2004, mikä auttoi joukkuettaan 6-2-voittoon.
 • Vuoden 2006 Championsissa. Liigan finaalissa Wigan Athleticia vastaan hän teki ottelun avausmaalin sekä viimeisen maalin ohjaten Manchester Unitedin 4-0 voittoon. Rooney valittiin Ottelun mieheksi loistavasta suorituksestaan.
 • Manchester Unitedin “Premier League” -ottelussa Tottenhamia vastaan vuonna 2009 hänen joukkueensa oli puoliajalla 2-0:ssa. Rooney taisteli toisella puoliajalla tekemällä kaksi maalia ja auttamalla kaksi maalia. Hänen joukkueensa palautui ja voitti ottelun 5-2.
 • Hän teki voittomaalin vuoden 2010 “Carling Cupin” välierässä, kun “Manchester United” ja “Manchester City” olivat tasan 3. -3 pysäytysajassa. Hänen maalinsa nosti tilanteen 4-3, mikä mahdollisti hänen joukkueensa pääsyn finaaliin.
 • Wayne Rooney teki 53 maalia 120 Englannin kansainvälisessä ottelussa ja on tällä hetkellä Englannin kaikkien aikojen maalintekijä. Hän on myös Englannin toiseksi eniten ottelua pelannut pelaaja Peter Shiltonin jälkeen.

Henkilökohtainen elämä

 • Hän on naimisissa lukiolaisen rakkaan Coleenin kanssa. Heillä on neljä poikaa, nimittäin Kai Wayne (s. 2009), Klay Anthony (s. 2013), Kit Joseph (s. 2016) ja Cass Mac Rooney (s. 2018). Hänen avioliittonsa osui kivikkoiseen paikkaan, kun yksityiskohtia hänen kosketuksistaan prostituoitujen kanssa paljastui, mutta pariskunta on päässyt sovintoon ja elää onnellisesti lastensa kanssa.

Trevia

 • Hän on vasta neljäs pelaaja Valioliigan historiassa, joka on tehnyt hattutempun peräkkäisissä peleissä.
 • Hänellä on tatuointi sanalla “Just Enough Education to Perform”, joka on kirjoittajan albumin nimi. hänen suosikki walesirockbändinsä Stereophonics.
 • Hän kärsii hiustenlähtöongelmista ja hänelle on tehty tähän mennessä kaksi hiustensiirtoa. Hän oli pahamaineinen luonteestaan kentällä.