Marcus Rashford faktoja lapsille

Pikatietoa lapsille
Marcus Rashford

Syntymä Marcus Rashford
31. lokakuuta 1997 (ikä 24)
Wythenshawe, Englanti
Kansallisuus Englanti
Ammatti Jalkapalloilija Sosiaaliaktivisti
Organisaatio Lasten ruokaköyhyyden lopettaminen

Marcus Rashford (s. 31. lokakuuta , 1997) on englantilainen jalkapalloilija (kutsutaan jalkapalloilijaksi monissa osissa maailmaa). Hän pelaa hyökkääjänä Manchester Unitedissa ja Englannin maajoukkueessa. Rashford on ollut Manchester Unitedissa seitsemänvuotiaasta lähtien. Hän debytoi ykkösjoukkueessa vuonna 2016 ottelussa Midtjyllandia vastaan. Hän teki kaksi maalia kyseisessä pelissä ja kaksi lisää seuraavassa ottelussaan Arsenalia vastaan. Rashford teki maalin myös ensimmäisessä ottelussaan Englannin maajoukkueessa toukokuussa 2016.

Rashford kampanjoi myös lasten ruokaköyhyyteen ja lukutaitoon liittyvistä asioista Isossa-Britanniassa. Rashford palkittiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsenenä hyväntekeväisyystyöstään. Lisäksi hänelle myönnettiin Manchesterin yliopiston kunniatohtorin arvo.

Klubiura
Varhainen elämä ja ura
Marcus Rashford syntyi Wythenshawessa, Etelä-Manchesterin kaupungissa. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen viisivuotiaana Fletcher Moss Rangersissa. Seitsemänvuotiaana Rashford aloitti akatemiaa edeltävän ohjelman Manchester Unitedissa. Rashford pelasi Manchester Unitedin alle 18-vuotiaiden joukkueessa, kun hän sai kutsun perusjoukkueeseen. Rashford on sanonut, että brasilialainen jalkapalloilija Ronaldo oli hänen lapsuuden idolinsa.

Manchester Unitedin ensimmäinen joukkue
Kausi 2015–2016: debyytti
Rashford oli vaihtopenkillä 21. marraskuuta 2015, kun Manchester United voitti Watfordin 2-1. Hänen ensimmäinen starttinsa oli Midtjyllandia vastaan UEFA Eurooppa-liigassa. Anthony Martial loukkaantui tuon pelin lämmittelyssä, ja Rashford korvasi hänet aloitusjoukkueessa. Rashford teki pelissä kaksi maalia ja United voitti 5-1. Kolme päivää myöhemmin hän aloitti ottelussa Arsenalia vastaan. Tässä pelissä hän teki vielä kaksi maalia ja antoi syöttöpisteen. United voitti 3-2. Kaudella 2015–2016 Rashford teki yhteensä 8 maalia 18 ottelussa ja voitti FA Cupin.

Kausi 2016–2017
Marcus Rashford sijoittui 19. uusi kausi. Hän voitti EFL Cupin Manchester Unitedin kanssa vuonna 2017. Rashford teki ratkaisevan voittomaalin Eurooppa-liigan puolivälierissä. Hän aloitti myös Eurooppa-liigan finaalissa. Manchester United voitti Ajaxia 2-0 ja voitti pokaalin. Yhteensä Rashford teki 11 maalia ja antoi 6 syöttöä kaudella 16/17.

Kausi 2017-18
Rashford teki maalin Baselia vastaan UEFA:n Mestarien liigan debyyttinsä aikana 12. syyskuuta. Tällä maalilla hän oli tehnyt maalin ensimmäisissä esiintymisissään kuudessa eri kilpailussa. Hän teki 13 maalia 52 ottelussa kaudella 2017–2018.

Kausi 2018–2019
Rashford sai numero 10 paidan Zlatan Ibrahimovićin lähtiessä Manchester Unitedista. Rashfordilla oli menestyksekäs kausi, kun hän teki 13 maalia ja antoi 9 syöttöä. Rashford auttoi Manchester Unitedia pääsemään UEFA:n Mestarien liigan puolivälieriin. United voitti tässä prosessissa PSG:n, ja Rashford teki ratkaisevan maalin.

Kausi 2019-20
Kausi 2019-20 oli Rashfordin paras kausi tilastojen mukaan tähän mennessä. Yhteensä Rashford teki 22 maalia, joista 17 Valioliigassa. Kauden aikana hän kamppaili selkävamman kanssa. Tämä rajoitti hänen kokonaispeliaikaansa. Hänet valittiin edelleen Manchester Unitedin vuoden pelaajaksi ja Englannin vuoden jalkapalloilijaksi.

Kausi 2020-21
Rashford teki 21 maalia ja antoi 15 syöttöä kaudella 2020- 21 kausi. Hän nautti erityisen hyvästä maalisarjasta UEFA:n Mestarien liigassa. Tässä kilpailussa hän teki 6 maalia kuudessa ottelussa. 11 hänen maaleistaan ja 11 syöttöistä oli Valioliigassa.

Kausi 2021–22
Rashfordin kausi 2021–22 ei ollut yhtä hyvä kuin hänen aiemmat kaudet. 32 ottelussa hän teki 5 maalia ja antoi 2 syöttöä. Hänellä oli olkapäävamma osan kaudesta ja hän päätti kauden keuhkoputkentulehdukseen.

Pelityyli
Marcus Rashford pelaa joko keskihyökkääjänä tai leveähyökkääjänä . Rashford on sanonut, että hän pelaa mieluummin vasemmistolaisena. Hän käyttää nopeuttaan ja tippuunsa pelatakseen suoraa jalkapalloa. Nämä ominaisuudet tekevät hänestä tehokkaamman siivillä.

Henkilökohtainen elämä
Hyväntekeväisyys ja aktivismi
Rashford on liittoutunut köyhyyden ja ruoan kanssa jätehyväntekeväisyysjärjestö FareShare tarjotakseen ruokaa köyhille koululaisille Suur-Manchesterin alueella. COVID-19-tilanteeseen liittyvien sulkujen vuoksi koululaiset eivät saaneet ilmaista kouluruokaa tänä aikana. Lopulta hyväntekeväisyysjärjestö pystyi keräämään tarpeeksi rahaa tavoittaakseen neljä miljoonaa lasta eri puolilla maata.

Rashford kirjoitti 15. kesäkuuta 2020 avoimen kirjeen, jossa hän vaati Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta lopettamaan lasten köyhyyden. Hallitus pidensi lasten ilmaista kouluruokailua kesälomien ajaksi. Syyskuun 1. päivänä Rashford teki yhteistyötä useiden ryhmien kanssa luodakseen lasten ruokaköyhyyttä käsittelevän työryhmän auttamaan tätä asiaa. Lokakuussa 2020 Rashford nimitettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäseneksi.

Marcus Rashford lainaa

  • “Minulle se on joskus enemmän On tärkeää, että suoriudun hyvin harjoituksissa ja tiedän, että paranen sen sijaan, että tekisin maalin pelissä. Se tekee kovaa työtä päivästä toiseen.”
  • “Opin jokaisessa pelissä jotain uutta. Jokainen peli on aina erilainen, vaikka kuinka yrität ajatella sitä etukäteen.”
  • “Poliittinen suuntautuminen, emmekö me kaikki ole samaa mieltä siitä, ettei yksikään lapsi saa mennä nukkumaan nälkäisenä?”
  • “Näillä lapsilla on merkitystä… Ja niin kauan kuin heillä ei ole ääntä, heillä on omani.”